>

sejambakselasih mengucapkan selamat datang

23 December, 2011

PAIS IKAN PATIN TEMPOYAK

Saya ingin mengabadikan perkongsian resepi daripada Ustaz Kamal Arifin, anak Jati Pahang
Foto: Ihsan dari kondakondi.com


Bahan-bahan:

  1. Ikan patin/lain-lain jenis ikan pun boleh
  2. Tempoyak, cili padi, bawang merah,  Kunyit hidup
  3. Petai,  bunga kantan , Daun kesom,  daun kaduk
  4. Daun kunyit
  5. Daun pisang / Aluminium foil

Cara penyediaan:

  1. Bahan #1 dibersihkan
  2. Bahan #2 ditumbuk, rasa garamnya
  3. Bahan #3 diracik
  4. Gaul semua, sumbat dalam berut dan dilumur ke badan ikan
  5. Balut dengan daun kunyit, perap
  6. Balut dengan daun pisang/ aluminium foil
  7. Bakar

0 comments:

Post a Comment

Leave a comment please....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengisian jiwa...

Listen to Quran

faceblog

twinkle stars

Like

Ping your blog, website, or RSS feed for Free
My Ping in TotalPing.com
My Ping in TotalPing.com