>

sejambakselasih mengucapkan selamat datang

23 December, 2011

PAIS IKAN PATIN TEMPOYAK

Saya ingin mengabadikan perkongsian resepi daripada Ustaz Kamal Arifin, anak Jati Pahang
Foto: Ihsan dari kondakondi.com


Bahan-bahan:

  1. Ikan patin/lain-lain jenis ikan pun boleh
  2. Tempoyak, cili padi, bawang merah,  Kunyit hidup
  3. Petai,  bunga kantan , Daun kesom,  daun kaduk
  4. Daun kunyit
  5. Daun pisang / Aluminium foil

Cara penyediaan:

  1. Bahan #1 dibersihkan
  2. Bahan #2 ditumbuk, rasa garamnya
  3. Bahan #3 diracik
  4. Gaul semua, sumbat dalam berut dan dilumur ke badan ikan
  5. Balut dengan daun kunyit, perap
  6. Balut dengan daun pisang/ aluminium foil
  7. Bakar
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengisian jiwa...

Listen to Quran

faceblog

twinkle stars

Like