>

sejambakselasih mengucapkan selamat datang

07 January, 2012

Tahajud...

Rasulullah Saw pernah di tanya, “Solat manakah yang paling utama setelah solat lima waktu?” Rasulullah menjawab, “Solat Tahajud” (HR Muslim).
“Sesungguhnya pada tiap-tiap malam ada suatu saat makbul; barang siapa dari hamba-Nya yang muslim memohon kebaikan tepat dalam saat itu nescaya akan dikabulkan oleh Allah Swt.” (HR Muslim)
Fadilat solat Tahajud:
  1. Makbul doa,
  2. masin kata-kata,
  3. tenang hati dan fikiran,
  4. mendapat beberapa kemudahan,
  5. murah rezeki,
  6. dihormati masyarakat
  7. tiada sampai khianat manusia
  8. terapi solat tahajud dapat berfungsi sebagai coping mechanism pereda stres
  9. dan akan memperbaiki sistem imun. Baiknya sistem imun akan terhindar dari infeksi dan kanser.
  10. Secara teori, pengamal solat tahajud pasti terjamin kesihatannya, baik secara fizikal mahupun mental.
(Secara akademik, stres terbukti dapat menggangu daya ketahanan tubuh imunologik. Dalam keadaan ini, tubuh mudah terserang aneka ragam penyakit. Dengan terkendalinya sekresi kortisol yang sering berlangsung secara berlebihan)
Waktu afdhal solat malam: 2.00am-4.30am  (⅓ malam)
Rakaat 1: Selepas Al-Fatihah baca surah Al-kafirun
Rakaat 2: Selepas Al-Fatihah baca surah Al-ikhlas
Doa dalam sujud akhir :
“Wahai Tuhanku, masukkanlah secara baik dan keluarkan aku secara aman dan limpahkanlah aku kekuasaan disisimu yang menolong”
Doa selesai solat:
“ Ya Allah bagimu segala puji, Engkaulah penegak langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya.  Bagimulah segala puji. Engkau raja penguasa langit dan bumi.  Bagimulah segala puji, Engkaulah yang hak dan janjiMu adalah benar dan perjumpaanMu adalah hak dan firmanMu adalah benar dan syurga adalah hak dan neraka adalah hak dan nabi-nabi itu hak benar dan nabi Muhammad SAW adalah benar, dan saat hari kiamat itu benar. Ya Allah kepadaMulah kami berserah diri kepada Engkau jualah kami kembali, dankepadaMulah kami rindu dan kepada Engkaulah kami berhukum.  Ampunilah kami atas kesalahan yang sudah kami lakukan dan yang sebelumnya, baik yang kami sembunyikan mahupun yang kami nyatakan. Engkau Tuhan yang terdahulu dan Tuahn yang terakhir.  Tiada Tuhan melainkan Engkau Allah Rabbul’alamin. Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan Allah.”

0 comments:

Post a Comment

Leave a comment please....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pengisian jiwa...

Listen to Quran

faceblog

twinkle stars

Like