Bahan
½ kg Gula pasir
10 helai Daun pandan (pilih daun yang kecil)
3 camt Vanilla
2 cant Esen ros
3 titis Pewarna merah
I bag ais 7-e
I botol besar Ais krim soda F&N
2 tin susu cair
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan
1. Gula dididihkan dengan 500ml air, campur daun pandan, titiskan dengan 3 titis pewarna. Sejukkan, baru dimasukkan esen vanilla dan ros, ditapis
2. Masukkan 150 ml sirap dalam jag, masukkan ais ¾ penuh, + susu cair + garam secubit.
3. Tuangkan ais krim soda sambil di timbus-timbus sehingga sirap berbuih. Jika kurang timbus, sirap akan Nampak berasingan susunya. Rasa lah manis dan susunya mengikut cita rasa anda. Terus minum dan jangan langsung etak air kosong. Ais yang mula mencair cukup untuk menentukan jumlah kepekatan sirap bandung. Nah, special...
0 comments:
Post a Comment
Leave a comment please....